1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Poor connection? WET11 + WRT54GS + Comcast Internet Service

Discussion in 'Networking Issues' started by leopard96, Aug 12, 2005.

  1. leopard96

    leopard96 Guest

    Hi All,

    I currently have a WET11 on our second floor and a WRT54GS on the first floor. There is no wiring between the two and I have the WET11 providing a wireless connection from a Netgear switch to the WRT54GS. I've recently upgraded my Comcast service to 8 Mbps but I can only pull about 3 from the upstairs. When I plug in to the LAN port on the WRT54GS I get 6.5 to 7.5 (expected) without any trouble. The connection status on the WET11 configuration page says it is connected at 11 Mbps to the WRT54GS but I can't seem to pull any more than 3 or so. The signal strength is steady at 85% sometimes more.

    Would a higher powered antenna provide me with any more boost to increase the speed of the upstairs segment or will I need to look at wiring the two together?

    Any thoughts or suggestions are much appreciated!
    Thanks in advance!
     
  2. 4Access

    4Access Network Guru Member

    Unfortunately you can't expect to get throughput of more than about 50% of the rated performance out of Wifi equipment. The overhead required by the wireless protocols just makes this a fact of life even under optimal conditions. 802.11b equipment (rated at 11Mbps) often doesn't get more than 4-5Mbps

    See this review of the WET11 @ TomsNetworking.com for confirmation.

    You're only options are to run cable between the devices or replace the WET11 with 802.11g equipment (rated at 54Mbps) which should get you 20-24Mbps under optimal conditions.
     

Share This Page