RT-N16 and Ubuntu 11.04 speed issue

Discussion in 'Tomato Firmware' started by agentsmith23, May 7, 2011.

  1. agentsmith23

    agentsmith23 Networkin' Nut Member

    I really don't think this has anything to do with my RT-N16 or Tomato but I just want to see what kind of advice I may get here. I already posted this same question in an Ubuntu forum but haven't gotten a reply as of yet.

    I have something very odd happening in Ubuntu. I just installed Ubuntu 11.04 and upgraded my internet speed from 7Mbps to 15Mbps a few days after installing 11.04. The issue is the speed I get in Ubuntu previously in 10.10 I got excellent speeds when downloading or running a speed test and everything seemed to be fine in 11.04 under the 7Mb connection also (never ran a speed test for the 7Mb connection under 11.04). With the 15Mb connection I am only downloading around 110KBps and speed tests reflect around 1.2-1.5Mbps and that is when connected wired or wireless through my Asus RT-N16 router running Tomato. If I eliminate the router I get full speed when connected directly to the modem. Normally that would make me think there is an issue with my router however when booting into Windows 7 on the same laptop I get excellent speeds when connected wired or wirelessly to the RT-N16. I have tried factory resetting the router and clearing nvram and running a speed test with just the stock router configuration and get the same results. I troubleshoot internet service for a living for a large ISP but have never seen anything like this, what could cause it?


    Just ran a speed test on my desktop running 11.04 and got great speeds on it. It is connected a little differently though. It is hardwired into a Linksys E2000 running DD-WRT operating as a repeater bridge of the RT-N16.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice