1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

UPnP randomly stops working.

Discussion in 'Cisco/Linksys Wireless Routers' started by dcorban, Mar 2, 2005.

  1. dcorban

    dcorban Network Guru Member

    Ok, this is getting pretty damn annoying.

    I have a WRT54G revision 2.2 using the official firmware v3.03.6.

    The UPnP function randomly stops working. Sometimes it is after a day, sometimes after an hour. I can pretty much guarantee that within 24 hours, UPnP will stop working.

    The Internet Gateway icon disappears. UPnP applications can no longer detect the router. MSN transfers stop working. Azureus can't dynamically forward ports. It is extremely frustrating.

    I can "fix" it by going into the router administration, switching to the tab with UPnP and clicking "save settings". I don't need to actually change anything, just click "save". Immediately, UPnP starts working.

    Yes, I have everything configured properly on my computers. The Windows XP Internet Gateway Device and UPnP UI components are installed. My setup worked flawlessly with both Internet Connection Sharing and a Speedstream 6300 DSL modem/router.

    UPnP is a key feature for me. Anyone have this same problem and find a reliable fix?
  2. jdepew

    jdepew Administrator Staff Member Member

    Try resetting the router back to factory defaults and reentering any customizations such as wireless settings. Frequently restting will help. I have had this same problem where trying to access UPnP with XBox Live would kill it and only going back into the settings page and 'saving' like you said would turn it back on. Restting back to defaults fixed it for me.
  3. dcorban

    dcorban Network Guru Member

    This morning I powered it off, powered on, held reset a few times, went into the administration pages, reset to defaults and reconfigured everything. Hopefully one of those steps has done some good. :)
  4. dcorban

    dcorban Network Guru Member

    Well, it lasted about 4 hours. UPnP has stopped working again.

    Time to investigate other brands of routers.

Share This Page